Over mij

Marije Akkerman

Ik hou van mensen en werk het liefst met moeders na scheiding of in samengestelde gezinnen.

Moeders voelen feilloos aan als er iets met de kinderen aan de hand is en gaan door het vuur voor hun kroost. Ik vind moeders echt Multi-talenten die zichzelf vaak tekortdoen in hun drang om voor anderen te zorgen.

Ik wil moeders laten voelen dat ze van onschatbare waarde zijn, mooi, lief en goed zoals ze zijn. Na een scheiding of in een samengesteld gezin kan je dit gevoel helemaal kwijt zijn. Ik vind het zo mooi als er een bewuste vrouw tegenover mij staat die zichzelf gelukkig voelt. Je ziet dan zo’n mooie glimlach, een zachte uitdrukking en een enorme kracht. De power van een stralende moeder is magisch. Daar doe ik het voor.

Zelf ben ik ook gescheiden, mijn kinderen waren nog erg jong. Ik heb vaak zitten huilen van ellende, voelde me verschrikkelijk schuldig omdat ik het niet meer voelde, had in mijn ogen gefaald en miste mijn kinderen zo erg dat het pijn deed in heel mijn lijf. Ik ben trouw gebleven aan mezelf en heb deze moeilijke periode aangegrepen om diepgaand naar mezelf te kijken en tot inzicht te komen hoe ik in een volgende relatie wel stralend en gelukkig kon blijven.

Maak van je wond je wonder

Een paar inzichten hebben mij diep geraakt… 

 • Ik voel goed de behoeftes aan van anderen, zo goed dat er voor mijn eigen behoeftes helemaal geen ruimte was.
 • Kinderen spiegelen hun ouders. Zij gaan als het ware laten zien wat jij nog aan te kijken hebt. Heb jij meer rust nodig en neem je het niet, dan wordt je kind ziek, zo ver gaat je kind voor jou!
 • Mijn dochter ging direct de ouderrol vervullen voor haar jongere broertje en nam daarmee veel te veel hooi op haar vork. Dat is ongezond voor kinderen en leidt altijd tot teleurstellingen later. Zelf bleek ik niet goed op mijn kind-plek te staan. Hierdoor kon ik moeilijk liefde en zorg ontvangen.
 • Ik was niet zo goed aanspreekbaar op mijn fouten (en was een perfectionist). Je hebt beide een aandeel in de scheiding! In je eentje is er niemand om de schuld op af te schuiven…
 • Ik merkte dat ik moeilijke gevoelens onderdrukte en ze daardoor bij mijn kinderen ook maar moeilijk kon toelaten en dat was wel het laatste wat ik wilde.
 • Opnieuw verliefd worden is naast ontzettend fijn ook doodeng.
 • Jij bent verliefd, maar je kind(eren) gaan in de rouw, want het komt dus echt niet meer goed tussen papa en mama.
 • Een visie ontwikkelen voordat je aan een samengesteld gezin begint, is van onschatbare waarde.
 • Onvoorwaardelijk en belangeloos geven is een prachtige basis voor een nieuw samengesteld gezin.
 • Kinderen zijn loyaal aan hun biologische ouders, jij dus ook!

Samengesteld gezin

Inmiddels ben ik tien jaar moeder in een liefdevol en goed werkend samengesteld gezin met vier prachtige kinderen. Iedereen heeft zijn eigen plek kunnen innemen en met veel geduld en liefde zijn we een hecht gezin geworden. De twee oudsten zijn al uitgevlogen. We hebben met elkaar heel veel meegemaakt. We zijn altijd trouw gebleven aan onze eigen waarden. We vallen de biologische ouders niet af, maken alles bespreekbaar en geven iedereen de ruimte om te groeien. Er zijn heel wat dynamieken die meespelen in een samengesteld gezin, als buitenstaander heb je er geen idee van. Niets is vanzelfsprekend. We hebben hard gewerkt en het geluk is aan onze zijde. Onze kinderen noemen elkaar broer en zus, niet omdat wij erom vragen, maar omdat zij het zo voelen. Dat maakt me ongelofelijk dankbaar.

Ik ben de regisseur van dit samengestelde gezin, maar alleen samen konden we het doen!

 • De vader van mijn kinderen, met wie ik mooie jaren heb gedeeld en door wie ik moeder ben geworden van de mooiste kinderen op deze aardkloot.
 • Mijn twee lieve kinderen die hun bonusvader liefdevol hebben opgenomen in hun hart, maar ook een gehandicapte zus hebben omarmd in ons gezin. Wat een kanjers zijn het!
 • Mijn twee prachtige bonusdochters, die mijn hart hebben gestolen, die geduldig waren met een klein bonuszusje en -broertje en mij waarderen alsof ik hun moeder ben.
 • Mijn lieve man die altijd achter, voor en naast me staat, maar bovenal m’n beste maatje is met wie ik dit prachtige gezin run.

Dank jullie wel dat ik nog iedere dag van jullie mag leren.

Marije 

Heb je een vraag?

Stel die gerust hier.